0 (212) 526 30 03 - 511 47 13
Sosyal Medya Hesaplarımız

MTTB’yi MTTB’lilerden Dinleyin!

20 Haziran 2020
5 kez görüntülendi
MTTB’yi MTTB’lilerden Dinleyin!

 2013’de Konya’da Yapılan MTTB’liler buluşmasında yapılan konuşmaların bir kısmının deşifresidir:

Gazeteci Yazar Ekrem Kızıltaş:

Milli Türk Talebe Birliği’nin başlangıcını biliyorsunuz, kuruluş tarihi 1916, ve kurulduğunda büyük ihtimalle 1970’den sonra gördüğü vazifeleri görsün diye kurulmamıştı. Ama Kadir Mısıroglu’nun ABD’deki Müslümanlık Hareketi için söylediği bir söz vardır. O, Amerikalıların pis su akıtsın diye inşa ettiği kanallardan Cenabı Hakk şimdi tertemiz sular akıtıyor diye söylerdi. Mili Türk Talebe Birliği 1916’da hangi niyetle kurulmuş olursa olsun, sonraki yıllarda, 30’larda 40’larda 50’lerde hatta 60’ların yarısına kadar hangi niyetle çalışmış olursa olsun, 1960’ların ortasından itibaren bu milletin asli değerlerine dönen ve bir süre sonra bu milleti asli değerlerine çağıracak olan ve bugün itibarıyla baktığımızda asli değerlerine uygun halde yönetecek bir kadronun yetiştirilmesine zemin hazırlanmıştır.

Milli Türk Talebe Birliği, efendimizin yolunu tercih eden tarafa döndükten sonra muhakkak büyük mesafeler almaya başladı. Bununla alakalı konuyu o dönemi yakından bilen  isimlerden birisi olan ki birçoğumuz biliriz Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, yanlış hatırlamıyorsam 2002 senesinde  Türkiye Gazetesinde bir yazı yazdı, Rasim ağabeyin mücadelelerine, o dönemden daha önce  yaşananlara, 68 kuşağının yapıp ettiklerine atıflarda bulunmuş, Rasim ağabeyin Yüksel Çengel ile olan mücadelelerine atıflarda bulunmuş daha sonra 50. Döneme yani  Ömer Öztürk döneminde Milli Türk Talebe Birliği zirve noktaya gelmiştir şeklinde bir değerlendirmede bulunmuştu.

Türkiye Bilimler Akademisi (TUBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker:

Milli Türk Talebe Birliği bir mektepti, bir üniversiteydi ve bizlerin yetişmesinde büyük emeği oldu. Bunun şükrünü eda etmek içinde elimizden geldiğince çabalamamız gerekiyor. Türkiye’nin 1980 öncesinde dehlizlerden, kirli oyunlardan, dar sokaklardan salimen geçiren bir mektep olarak Talebe Birliği, çok büyük bir hizmet ifa etmiştir. Eğer bugün kendisini geliştiren, dünyada söz söyleyen noktaya doğru ilerleyen bir Türkiye varsa, bunda Talebe Birliği’nin harcı, katkısı üst düzeydedir. Bu herkesçe malumdur.

Eski Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, Konya Milletvekili Tahir Akyürek:

Zamanımızda birçok devreler olmuştur. İlk taktığımız rozet hamdolsun Milli Türk Talebe Birliği rozetiydi. O günden bugüne belki birçok rozet takmışızdır, ama en kıymetlisi, en önemlisi Milli Türk Talebe Birliği rozetiydi. Belediye Başkanlığı’ndan da önemli, milletvekilliğinden de rektörlükten de önemlidir bu, çünkü bizlere hamdolsun istikamet verdi. Sadece sloganla, sembolle dava adamı olunamayacağı duygusunu bize hatırlattı. İslam’ın öğrenilip yaşanması, sonra da öğretilip yaşatılması mücadelesini vermemiz gerektiği bizlere öğretildi.

MTTB Eski Genel Sekreteri Dr. Yusuf Akkaya:

50. Dönem faaliyetlerinde ana hedefin siyasi ve karanlık emellere alet edilen Türk yüksek tahsil gençliğine sahip çıkmak, vatan ve milletini seven, memleket ve dünya meselelerine çözüm üretebilme kabiliyetine sahip, bilgili, kültürlü ve özlemi çekilen bir gençlik yetiştirilmesidir. 50.Dönem faaliyetlerinde prensip olarak amatör çalışmalar kabul edilmiştir. Hiçbir siyasi ve maddi gaye olmaksızın Allah’ın rızasını kazanmak hedeflenmiştir. Tabi bunu söylerken siyasi faaliyet yapılmayacaktır diye buraya bir not düşmüyoruz. Burada hedefin insan yetiştirilmesi, nerede kullanılması lazımsa akademisyen olarak, siyasetçi olarak orda kullanılacaktır. Yeter ki yetişmiş insan olsun.

MTTB 53. Dönem Genel Başkanı Rüştü Ecevit:

Ömer Öztürk, gönülleri birbirine kenetleyen, hepimizi tek vücut haline getiren, inançlarımızı doruk noktasına ulaştıran, kendisinin vereceği bir işarete bakan gençliğin oluşmasını sağlayan ve her an yanında olan gerçekten önder bir başkanımızdı.

MTTB 54. Dönem Genel Başkanı Celalettin Tayla:

Talebe Birliği’ne girdikten sonra gördük ki İslam’ı bilmiyoruz, hiçbir şeyin farkında değiliz. Biz İslam’ı orada öğrendik. İslami şuuru orada öğrendik, namaz kılmayı orada öğrendik. Yani ne derseniz deyin hiçbir şeyin farkında değildik. Ehli sünnet akidesinin ne olduğunu orada öğrendik ki bizim için esas önemli olan da itikadi yönden orada kendimizi yetiştirdik.

MTTB 55. Dönem Genel Başkanı Kasım Yapıcı:

Burada yaptığımız siyasi bir çıkış, veya cemaatleşme, kutuplaşma veyahut da karşı hareket gibi algılanmasın. Bu Allah rızası için bir harekettir. MTTB’yi şimdiye kadar anlatan arkadaşlar söyledi ve hakikaten çok hizmetler oldu. Yalnız şimdi Mevlâna Hazretleri’nin yeşil kubbesini ve bütün etrafındaki mücemmayı başka bir yere taşısak, Mevlâna Hazretleri içinde olmasa o bina bir şey ifade eder mi? Mevlâna Hazretleri içinde olmazsa hiçbir şey ifade etmez. Milli Türk Talebe Birliği’ni bugün hakikaten devlet başkanından tutun şu anda başbakan olan arkadaşım benim İstanbul İmam Hatip’ten devre arkadaşım ve beraberiz. Milli Türk Talebe Birliği’nde beraberliğimiz var.

Fakat bize bir ruh veren membaa vardı. Bunu açık ve seçik bir şekilde söylüyoruz, bunu arkadaşlar da sık sık ifade etti. Bu ruhu bize taşıyan Ömer Öztürk ağabeydir. Onun da mensup olduğu bir yer var. Oradan gelen bir ruhtur. Bu ruhu yakalarsa, Milli Türk Talebe Birliği inşallah yapmış olduğu hizmeti istikbalde de yapacaktır. Bu ruh görülmezse sadece kuru bir dava, kuru bir mücadele olacaktır. Bunu kabul etmek lazımdır. Bunu ne bir cemiyetçilik, başkancılık ne bir abicilik veyahut ta ne bir tarikatçılık veyahut ta bir cemaatçilik olarak görmemek lazımdır. Bu bir hakikattir.

Ekrem Kızıltaş: Milli Türk Talebe Birliği’nin mirasçısı Fatih Gençlik Vakfı’dır ve Vehbi Ecevit de şu an Fatih Gençlik Vakfı Başkanı’dır. Dolayısıyla 1980’de genel başkan olup hala bu görevini başarıyla sürdürmekte olan Milli Türk Talebe Birliği 57.Dönem Genel Başkanı Vehbi Ecevit’i mikrofona davet ediyorum.

MTTB 57. Dönem Genel Başkanı Vehbi Ecevit:

1965’te bu kuruluşu Müslüman Türk Gençliğinin hizmetine sunmada emekleri için  47.dönem genel başkanımız Rasim Cinisli’yi de şükranla yad ediyoruz. Ve bilhassa bu teşkilatı hakiki misyonuna kavuşturan, bizlere hakiki istikameti gösteren 50.Dönem Genel Başkanımız muhterem Ömer Öztürk’e de yine huzurlarınızda şükranlarımızı arz etmeyi üzerimize bir borç addediyoruz.

12 Eylül 1980’den sonra Milli Türk Talebe Birliği 1986 yılına kadar resmi hüviyetini devam ettirdi ancak Milli Güvenlik Konseyi tarafından faaliyetleri durdurulmuştu.1986 yılında yeni dernekler kanunu çıktığı zaman, kanuna göre 6 ay içinde bütün dernekler kendilerini yeni kanuna uydurmak durumunda idiler. Bizim 1982’de talebeliğimizin sona ermesi dolayısıyla üyeliğimiz ortadan kalkmıştı. Ama o dönem talebe olan üye arkadaşlar yeniden tüzük tadili yaparak yeni bir kuruluşla müracaatlarını yapmışlardı. Ancak dönemin İstanbul Valisi ve onun üstünde de sıkı yönetim komutanının uygulamaları neticesinde bu müracaat 6 ay sümen altı edilerek 6 aylık süre doldurulmuş ve 1986 yılında İstanbul Valiliği’nin kararı ile Milli Türk Talebe Birliği’nin kendiliğinden feshedilmesine valilik tarafından karar verilmişti ve bu karar da sıkı yönetimce tasdik edilip yürürlüğe konmuştu. 80 ihtilalinden sonra faaliyetleri durdurulduğu için yönetimi de kayyum tarafından yapılmıştı. Bu kayyumda yine mahkeme tarafından atanmıştı. O atama ile ilgili mahkeme dosyasında 1988 yılında alınan bir kararla bu valiliğin kararına istinat ettirilen Milli Türk Talebe Birliği kendiliğinden fesih kararının  verilmiş olması dolayısıyla artık kayyumun devam etmesine gerek olmadığı, MTTB tüzüğünün son maddesine göre Milli Türk Talebe Birliği’nin kendiliğinden feshi sonucunda tüm mal varlığının Fatih Gençlik Vakfı’na devredilmesi o mahkeme  kararıyla tespit edilmişti ve biz de o dönem Fatih Gençlik Vakfı’nın yöneticileri olarak bir protokolle İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde bulunan tüm mal varlığını teslim almış idik. O dönem den sonra artık Milli Türk Talebe Birliği’nin hak ve menfaatleri ile sorumlulukları ve vazifeleri Fatih Gençlik Vakfı’na resmen intikal etmiş oldu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?